Dikenakan Caj Lewat RM162 Juta, Ayu Puteh Saman Awesome TV

Dikenakan Caj Lewat RM162 Juta, Ayu Puteh Saman Awesome TV

Penerbit dan pemilik rumah produksi Pencil Pictures, Datuk Ayu Puteh baru-baru ini terkejut sebaik menerima surat tuntutan caj kelewatan bahan siaran daripada Awesome TV berjumlah RM162,192,000 atau RM162 juta pada 1 Mac lalu.

Ia ekoran Ayu sebelum ini telah memfailkan saman terhadap stesen berkenaan selepas mengabaikan tuntutan bayaran untuk drama terbitan syarikatnya berjudul Di Sebalik Dia.

“Drama yang disiarkan di Awesome TV bermula 14 September hingga 27 Oktober 2022 itu sebenarnya langsung tidak mempunyai isu kelewatan sebab semua episod mereka sendiri yang luluskan.

AYU PUTEH

“Kemudian selepas tamat siarannya, saya menuntut baki bayaran berjumlah RM704,000 bagi tayangan drama itu menerusi beberapa notis peringatan, namun mereka tidak endahkan.

“Sebab itulah saya saman stesen terbabit demi menuntut hak saya, tetapi mereka pula yang buat tuntutan dengan jumlah tidak masuk akal,” jelasnya ketika ditemui baru-baru ini.

Tambah Ayu atau nama penuhnya Normashayu Puteh lagi, drama itu juga berjaya disiarkan mengikut jadual ditetapkan dan jelas, memang tiada sebarang kelewatan berlaku.


Di Sebalik Dia menampilkan Keith Foo dan Wanna Ali sebagai teraju utama.

Lebih mengejutkan, Ayu baru sahaja menerima Surat Pembatalan Kontrak drama melalui emel pada 9 Januari lalu, sedangkan surat berkenaan bertarikh 24 November 2022.

Justeru, kerana tiada pilihan, Ayu nekad menyaman stesen terbabit dan turut mendakwa, ramai penerbit lain pernah menjadi mangsa, tetapi beranggapan mereka takut untuk ketengahkan isu atau failkan saman. – BOOM!

Sumber


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *